Scroll voor het artikel

Baas in eigen Buik! #2

In de Glazen Zaal, in het hart van Den Haag, organiseert Rutgers de Johannes Rutgers Dialoog. Tijdens deze inspirerende middag spreken deskundigen, politici, Bert Koenders (minister van Buitenlandse Zaken) en Rutgers-directeur Ton Coenen onder leiding van publiciste Petra Stienen over de impact van wereldwijde bevolkingsgroei. Welke gevolgen heeft de grote bevolkingsgroei voor mensen? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Want bevolkingsgroei is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Voor Rutgers is de oplossing simpel: geef vrouwen én mannen toegang tot anticonceptie en alles wat daarmee samenhangt.

Wat verwachten bezoekers van de middag? We vragen het aan een paar gasten bij binnenkomst.

“Bevolkingsgroei gaat over meer dan alleen SRGR, het heeft bijvoorbeeld ook een groot effect op het milieu en op de economie. Ik ben benieuwd naar wat daar vandaag verder over gezegd wordt. Wij zijn een kennisorganisatie, dus ik ben hier om nieuwe kennis over dit onderwerp op te doen en om die kennis op mijn beurt weer met onze leden te delen. Ik kijk uit naar de paneldiscussie, met daarin ook SRGR-jongerenambassadeur Sanne Thijssen. In de discussies over dit onderwerp ontbreken jongeren vaak, terwijl het toch vaak over hen gaat. Ik ben ook erg benieuwd naar wat Petra Stienen over dit onderwerp te vertellen heeft. Het is een interessant programma, met leuke sprekers, dus ik heb er zin in.’’

Karen 't Hooft ©Arenda Oomen
Karen ‘t Hooft (Share-Net)

“Rutgers doet heel belangrijk werk en dit is een belangrijke bijeenkomst voor hen, waar wij als financier graag bij zijn. Wij geven hen ongeoormerkt budget, wat betekent dat ze op basis van hun eigen expertise kunnen bepalen wat ze met het geld doen. Wij hebben net onze samenwerking met Rutgers weer met vijf jaar verlengd. Vandaag ben ik toehoorder, ik ben benieuwd naar wat er speelt over dit onderwerp in Afrika en het Midden-Oosten, een voor mij nieuw geografisch terrein. Ik hoop dus ook mijn eigen kennis te verbreden.’’

Jacquelien Bunt ©Arenda Oomen
Jacquelien Bunt (Nationale Postcode Loterij)

“We zijn hier puur uit interesse. Het is een kennismaking met Rutgers. Hoe werken zij? Wij houden ons bezig met mannenemancipatie, maar die vooruitgang is alleen maar te winnen door ook naar vrouwenemancipatie te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar anticonceptie: in een door mannen gedomineerde overheid zal dat onderwerp wellicht sneller onderbelicht blijven. De emancipatie moet dus van beide kanten komen.’’

Aukje Veenstra en Liliane Chirino ©Arenda Oomen
Aukje Veenstra en Liliana Chirino (Emancipator)

“Ik werk bij Milieudefensie en hou me daar bezig met klimaatverandering. Ik hoor hier graag meer over overbevolking. Dat is natuurlijk zo’n groot onderwerp, wat zoveel invloed heeft op zoveel zaken. Ik laat me graag verrassen wat de sprekers hierover te zeggen hebben.’’

Ellen Hondeveld (Milieudefensie)

“Ik wil graag bekijken of we de agendasetting over anticonceptie kunnen implementeren in de soa/hiv-agenda. Daar houd ik me namelijk mee bezig. Ik hoop op meer samenwerking, zodat we het samen nationaal op de kaart kunnen zetten.’’

Jan van Bergen (SOA Aids Nederland)

Deel dit artikel