Scroll voor het artikel

"Blijven investeren" #3

Met enkele autobiografische elementen en cijfers die er niet om liegen trappen publiciste Petra Stienen en directeur Ton Coenen de Johannes Rutgers Dialoog af. Op deze herfstige maandagmiddag staat het gevoelige onderwerp bevolkingsgroei op de agenda.

 “Kijk elkaar maar even diep in de ogen”, geeft Petra Stienen als opdracht aan haar publiek, dat net op haar verzoek in stilte is gaan staan. En dan lachend: “Niet te lang, want het schijnt dat je verliefd wordt als je dat vier minuten doet.”

Het publiek in discussie - © Arenda Oomen
Het publiek in discussie – © Arenda Oomen

De publiciste die de Johannes Rutgers Dialoog vandaag mag modereren, heeft ook nog een vervolgopdracht in petto. Vraag aan degene naast je met welke vraag die vandaag naar de Glazen Zaal in Den Haag is gekomen. Er ontstaan – staand en zittend – levendige discussies.

Er is een vrouw die kennis op wil doen voor een onderzoeksproject in Jordanië waar ze mee bezig is, iemand anders heeft in Tanzania met eigen ogen gezien welke impact het heeft als vrouwen tegen hun wens in veel kinderen krijgen. En de 22-jarige Kate, een van de weinige jongeren in de zaal, wil graag weten hoe we onze kennis over anticonceptie over kunnen brengen, zonder daar al te dwingend over te zijn.

Uitgewoond

Gedurende haar carrière heeft Stienen veel met het onderwerp bevolkingsgroei te maken gehad. Ze vertelt over Egypte, waar ze woonde en werkte, en waar ze zag dat er nauwelijks over seks werd gesproken, terwijl de bevolkingsgroei er gigantisch was. “Ik gun ze van harte dat ze er aan seks doen, maar ik gun ze ook dat ze dat doen terwijl ze goed geïnformeerde keuzes over anticonceptie kunnen maken.” Ook vertelt ze over haar oma die al op 49-jarige leeftijd na negen zwangerschappen stierf. “Ze was uitgewoond.”

Stienen geeft het stokje over aan Ton Coenen, die vertelt dat hij eerst weerstand ondervond toen hij na zijn aantreden in januari het thema bevolkingsgroei wilde oppakken. “Veel te risicovol”, kreeg hij te horen. “Daarmee wakker je allerlei populistische geluiden aan.” Coenen, lachend: “Het leek me kortom een prachtig thema voor de Rutgers Dialoog. En voilà, hier staan we.”

Ton Coenen beantwoordt een vraag na de uiteenzetting van zijn verhaal - © Arenda Oomen
Ton Coenen beantwoordt een vraag na de uiteenzetting van zijn verhaal – © Arenda Oomen

4 op de 10

De directeur van Rutgers laat enkele zorgwekkende grafieken en tabellen zien. Onze aardbol heeft nu 7,3 miljard bewoners, aan het einde van deze eeuw zullen dat er 11,2 miljard zijn. Dat heeft gevolgen voor de economie, zorg, milieu, onderwijs en mobiliteit. Het meest schokkende cijfer is misschien nog wel dat 4 op de 10 zwangerschappen ongepland is. Coenen: “Als we die zouden kunnen voorkomen en dus beter zouden kunnen aansluiten bij wat vrouwen willen, zouden we al heel veel leed kunnen voorkomen.”

Coenen heeft een heldere boodschap: we moeten blijven investeren in dit thema. Stienen legt ten slotte nog de vraag die Kate eerder stelde voor aan de directeur van Rutgers. “Hoe voorkomen we hierbij dat wijzende vingertje?” Ook hier is Coenen duidelijk: “Het is niet een kwestie van laten zien hoe het moet, maar een kwestie van aansluiting vinden bij de groepen om wie het gaat.”

In Afrika zijn vier op de tien zwangerschappen ongepland

#wistjedat

Deel dit artikel