Scroll voor het artikel

Meiden maken verschil #9

Op 20 oktober ontvangen invloedrijke personen in de Ridderzaal in Den Haag het Wereldbevolkingsrapport 2016 van UNPFA. Niet de koning, niet Obama, maar…. 10 meiden van 10 jaar.

Want als we armoede in 2030 willen bestrijden, dan moeten we nu investeren in meiden van 10. Wereldwijd verdienen meiden meer onderwijs en de kans om baas over hun eigen leven te zijn.

Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2016 van de VN-bevolkingsorganisatie UNFPA, dat op 20 oktober wereldwijd wordt gelanceerd. In Nederland overhandigt Rutgers samen met UNFPA het rapport aan Sophie, Fardau, Lisa, Joy, Wieke (en haar vriendin Danique), Saniya, Vanity-Jane, Kyra, Anna en de Syrische Loujein.

Kindhuwelijken

Wereldwijd hebben meiden nog altijd te maken met discriminatie en achterstelling. De cijfers zijn afschrikwekkend. Ruim 17 miljoen meiden onder de 18 worden jaarlijks gedwongen te trouwen, 32 miljoen meiden in de basisschool leeftijd gaan niet naar de school.

“Dit Wereldbevolkingsrapport laat zien dat onze gezamenlijke toekomst afhangt van hoe we de 60 miljoen 10-jarige meiden die er op de wereld leven, helpen in hun ontwikkeling tot pubers en volwassenen. Een 10-jarige vandaag is 24 jaar oud in 2030. Dan wordt de balans opgemaakt voor de Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die vorig jaar door 193 landen zijn aangenomen. Het succes van die mondiale ontwikkelingsagenda wordt mede bepaald door het feit of een meisje dat vandaag 10 jaar oud is, over 15 jaar een gezonde, goed onderwezen en productieve vrouw kan zijn.’’

Arthur Erken
Arthur Erken (UNFPA)
Arthur Erken overhandigt het kinderrapport aan 10 meiden van 10 - © Merel May Heilmann
Arthur Erken overhandigt het kinderrapport aan 10 meiden van 10 – © Merel May Heilmann

Jonge meiden van nu moeten alle kansen krijgen zich te ontwikkelen. Meer opleiding, toegang tot zorg, keuzevrijheid, en meer rechten zijn noodzakelijk om zich te kunnen ontwikkelen tot zelfstandige, zelfbewuste vrouwen die economische en sociale ontwikkeling mede mogelijk maken en armoede in de wereld stoppen als ze 25 zijn.

“Wat we willen, is dat meiden zowel in Nederland als in de hele wereld leren dat ze zelf kunnen kiezen. En dat ze zelf voor hun rechten kunnen opkomen. Als meiden tijdens hun hele puberteit de kans krijgen om te blijven leren en hun dromen waar te maken, dan is dat niet alleen een grote winst voor al die meiden, maar ook voor de samenleving waar ze in leven.’’

Susan Blankhart
Susan Blankhart (Ministerie van Buitenlandse zaken)

“Je kunt als meisje van 10 alleen opgroeien en je eigen keuzes maken, als je weet welke keuzes er zijn en als je de vrijheid hebt om die eigen keuzes te maken. Rutgers zet zich wereldwijd in voor het verankeren van seksuele voorlichting in het curriculum van scholen. Zodat meiden en jongens correcte informatie ontvangen over seks, seksualiteit en gezonde relaties. En zodat de omgeving van de meiden hun de vrijheid geeft om hun eigen keuzes te maken.’’

Ton Coenen (Rutgers)

10 meiden aan zet

Bekijk alle andere filmpjes van de meiden van 10, ook die van de overhandiging in de Ridderzaal.

Downloads

Het gehele Wereldbevolkingsrapport 2016 (Engels)
Nederlandstalige kinderversie van het rapport
Highlights uit het rapport (Engels)

Deel dit artikel