Scroll voor het artikel

Met een tollend hoofd naar huis #8

“Ik zou wel weer even baas in eigen hoofd willen zijn”, zegt Petra Stienen grappend als ze de inhoudelijk rijke middag afsluit. “lk heb zoveel gehoord vandaag.” Op het podium evalueert ze met Ton Coenen de dag.

Stienen: “Baas in eigen buik is iets van mannen én van vrouwen. Vrouwen moeten mannen als bondgenoten erkennen en mannen moeten de gelijke rechten van vrouwen erkennen. Het verhaal van Babah Tarawally vond ik mooi. Bij hem werd maar weer eens duidelijk dat we altijd moeten blijven kijken naar de specifieke context.”

Babah Tarawally deelt een persoonlijke noot over zijn jeugd in Sierre Leone en de toegang tot anticonceptie die zijn moeder lang ontbeerde. "Maar op mijn 12e ging ik naar kostschool en gaf ze me heimelijk condooms mee." - © Arenda Oomen
Babah Tarawally deelt een persoonlijke noot over zijn jeugd in Sierre Leone en de toegang tot anticonceptie die zijn moeder lang ontbeerde. “Maar op mijn 12e ging ik naar kostschool en gaf ze me heimelijk condooms mee.” – © Arenda Oomen

Hulp of handel

 “Mijn hoofd tolt helemaal”, zegt Stienen. “Ton, hoe zit het bij jou?” Ook Coenen heeft vandaag genoeg gehoord om nog even over na te denken. In de eerste plaats de vraag: hulp of handel. Het verraste hem dat Fred Teeven zei dat bevolkingsgroei vooral een economisch verhaal is. “Voor mij gaat het juist om de connectie tussen al die verschillende aspecten ervan. Het is een uitdaging om dat dichter bij elkaar te krijgen.”

Gender

Daarnaast benadrukt hij nog maar eens dat hij vindt dat de genderdimensie meer aandacht moet krijgen in het hele debat over SRGR. “De investering in vrouwen en meiden is cruciaal. Tegenover acht meiden, gaan er tien jongens naar school. Dat moet natuurlijk gewoon tien om tien zijn.”

En het laatste onderwerp dat hem vandaag aan het denken zette is de jongerenparticipatie. “Zoals jij eerder vandaag ook al zei”, zegt hij tegen Stienen, “hebben jongeren niet alleen de toekomst hebben maar ook het heden. Hoe krijgen we meer jongeren die aan dit debat deelnemen en met dit onderwerp aan de slag gaan? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren kiezen voor wat ze willen? Ook dat zijn belangrijke vragen.”

Bezoekers

Wat vonden we van de zesde editie van de Johannes Rutgers Dialoog? We vroegen het aan Lambert Grijns en Rebecca Gomperts.

“Je merkte aan de zaal dat die vol zat met meningen en een sterke wil om eens grondig over dit onderwerp door te praten. Ik ben het erg met Coenen eens dat we het debat vanuit er niet, als je bijvoorbeeld kijkt naar family planning of naar vaders die niet eens weten dat hun dochter anticonceptie gebruikt. Voor mij was dat genderverhaal echt een leerpunt. Als we het debat van daaruit voeren, en niet vanuit die moeizame afkorting SRGR, komen we denk ik veel verder.’’

Lambert Grijns (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

“Met Women on Waves proberen wij het debat over bevolkingsgroei te demedicaliseren. Daarom verbaasde de opmerking van het meisje in het panel me ook, over dat er meer professionals zich met dit onderwerp zouden moeten bezighouden. Dat is niet zo. We kunnen heel veel zelf. We moeten alleen zelf onze rechten hiervoor opeisen. Er zijn niet overal professionals voor nodig. Bevolkingsgroei is nu sinds een poosje een onderwerp op de politieke agenda. Daarmee moeten we uitkijken: want zo worden vrouwen weer een politiek instrument en eigenlijk vind ik dat onethisch.’’

Rebecca Gomperts (Women on Waves)

Bevolkingsgroei zorgt voor armoede, milieuproblemen en migratie

#wistjedat

Deel dit artikel