Scroll voor het artikel

Bevolkingsgroei?! #1

In oktober 2016 richt Rutgers zich op bevolkingsgroei. Bevolkingsgroei is namelijk een van de grootste uitdagingen van de komende eeuw. Op twee hele verschillende manieren vestigt Rutgers de aandacht hierop.

Johannes Rutgers Dialoog

De toegankelijkheid en het gebruik van anticonceptie en breder getrokken, de vrije keuzes voor mannen en vrouwen, staan centraal tijdens de Johannes Rutgers Dialoog. Daar praten Rutgers directeur Ton Coenen, minister Koenders, en vele anderen over bevolkingsgroei.

In met name Afrika stijgt de bevolking gigantisch hard, met allerlei gevolgen voor mensen, milieu en stabiliteit. Om (de gevolgen van) bevolkingsgroei op te vangen, is één ding noodzakelijk: dat mannen en vrouwen zelf kunnen beslissen over alles rondom het krijgen van kinderen. Dan zullen er minder kinderen komen en als gevolg daarvan zullen landen en individuen zich beter ontwikkelen.

Sprekers Babah Tarawally, minister Koenders en Tamara Alrifai - © Arenda Oomens
Sprekers Babah Tarawally, minister Koenders en Tamara Alrifai – © Arenda Oomens

Wereldbevolkingsrapport

Op donderdag 20 oktober reiken we het Wereldbevolkingsrapport uit aan 10 meisjes van 10. 10 meiden die symbool staan voor alle 10-jarige meiden in de wereld; de meiden die de wereld kunnen veranderen. Ook dat gaat over bevolkingsgroei.

Want als we nu investeren in meisjes van 10, krijgen ze kansen zich te ontwikkelen en zo armoede in de wereld te stoppen als ze 25 zijn. Een van de belangrijkste manieren om te investeren in meiden van 10 is zorgen dat ze straks zelf keuzes kunnen maken rondom kinderen krijgen.

10 meiden van 10 luisteren naar Arthur Erken van UNFPA in de Ridderzaal - ©Merel May Heilmann
10 Nederlandse meiden van 10 en Arthur Erken van UNFPA bij de overhandiging van het Wereldbevolkingsrapport in de Ridderzaal – ©Merel May Heilmann

225 miljoen vrouwen kunnen niet aan anticonceptiemiddelen komen

#wistjedat

Kansen

Met beide evenementen zet Rutgers bevolkingsgroei en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR) op de kaart. Het belang van jonge meiden, het belang van seksuele vorming, het belang van aandacht voor bevolkingsgroei en anticonceptie, het zijn allemaal onderdelen van dezelfde problematiek. Of eigenlijk, van dezelfde kansen die we kunnen bieden aan vrouwen en mannen wereldwijd.

Lees, kijk en luister alles terug in dit bijzondere, inspirerende magazine.

Deel dit artikel